Overslaan en naar de inhoud gaan
Back to overview

The road to Eplan Certified Engineer

eplan 2
Opleidingen

WIE:         Kristof Decock

WAT:        Behalen Eplan Certified Engineer

Dat 2020 een zeer raar jaar is dat is algemeen geweten. Corona die ons dagelijks leven beïnvloedt. Maatregelen, lockdowns, thuiswerken allemaal woorden die geassocieerd kunnen worden met 2020.

Voor mij zal 2020 mij steeds ook herinneren aan het behalen van mijn Eplan Certified Engineer.

Eplan P8 Electric is een elektrisch engineerings- en tekenplatform dat alle disciplines van een engineeringsopdracht verenigt in 1 pakket, gaande van de elektrische schema’s (ééndraads of meerdraads) tot de schakelkastlayout. Daarnaast kunnen er tal van gegevens uit de schemapagina’s gegenereerd worden, hetzij als pagina’s in het project, of als export voor verwerking in een ander programma, wat de doorlooptijd verkort en de kans op fouten minimaliseert.

Als E&I Designer heb reeds enkele jaren ervaring met Eplan. Door mijn functie als CAD-Supervisor zag ik de noodzaak om mijn kennis van Eplan nog meer uit te breiden. Zeker op gebied van maken van standaarden, programmatie van Eplan was de noodzaak het hoogst.

Aangezien er geluisterd wordt naar iedere werknemer en wat hun doelen zijn in hun leven professioneel zijn kwam ik terecht op het certificaat Eplan Certified Engineer. Daarom kreeg ik de kans dankzij Stefanie en Fréderic om het traject Eplan Certified Engineer te volgen. Het opleidingsbeleid bij Bennet Engineering laat toe om iedereen zich te laten ontplooien waar de interesses liggen.

eplan kristof

Door mijn ervaring was het niet nodig om het volledige traject te volgen. Maar niemand wist waar mijn niveau van kennis lag. Dit werd afgetoetst met een consultant van eplan waarbij daarna een gepersonaliseerd traject werd uitgestippeld. Een mooie planning werd opgemaakt en de nodige lesdagen werden gepland.

Tot het befaamde covid-19 virus bij ons kwam en het leven op zijn kop werd gezet. Gelukkig werden de fysieke lessen snel omgezet naar online lessen. Nieuwe problemen zorgden voor nieuwe oplossingen en die werden snel gevonden.

Het traject bestaat uit verschillende stukken en stuk voor stuk werden alle lessen online gegeven. Voor Eplan zelf was dit iets nieuw de online lessen maar alles verliep zeer vlot. Sommige beweren dat er ingeboet moet worden aan de kennis via online lessen maar ik kan zeggen dat deze stelling niet klopt. De manier van lessen is heel intensief maar de motivatie was groot. Zelf kon je ook vragen stellen en bestaande problemen voorleggen die dan opgelost werden. Meer details over mijn ervaring met online lessen vind je terug in deze blog van Eplan.

Het traject is niet te onderschatten maar met de nodige motivatie is alles mogelijk. Het kunnen toepassen van de net verworven kennis heeft een groot voordeel. Ondanks mijn nodige ervaring heb ik toch nog heel veel bijgeleerd en allerhande verschillende manieren van werken ontdekt.

Om het traject af te sluiten en het certificaat te behalen was een examen nodig. Dit is het enige moment die niet online gevolgd kon worden en daarom werd het examen afgenomen in Reeuwijk iets boven Rotterdam.

Tijdens deze 2-daagse werden we klaargestoomd voor het theoretisch examen. 50 vragen in 50 minuten. Dat het niet gemakkelijk ging worden werd ons al snel duidelijk tijdens enkel proefexamens. Niveau lag zeer hoog en tijdsdruk maakt het nog moeilijker. Ook het slagingspercentage was niet zo hoog. Maar toch kon ik het examen succesvol afleggen en was ik geslaagd. Een traject van 8 maanden intensieve onlineopleidingen succesvol afronden brengt een zucht van verluchting mee.

Nu mag ik de komende 2 jaar de titel van Eplan Certified Engineer dragen. Een certificaat die mijn kennis en ervaring van Eplan bevestigd en waarbij ik graag deze kennis wil delen met mensen.

Dit zou allemaal niet gelukt zijn zonder de steun van:

  • Fréderic Ledent Manager Bennet Engineering
  • Stefanie Rotthier (Voormalige) HR Business Partner Bennet Engineering
  • Iedereen van Eplan
  • Mijn vrouw Wendy voor de steun, motivatie en koffie tijdens het traject.